Rezervări online si telefonice

O vizită în orașul Nessebar - Bulgaria

24.04.2019
de catre Popescu Ion

Nessebar, un oraș magic, o stațiune de vacanță unică și un monument istoric mărturie al vechii așezări trace Mesambria.

Considerat și bijuteria de la malul Mării Negre, Nessebar are o arhitectură aparte, cu străduțe mici, casa albe construite din lemn sau piatră, terase cochete cu un design îmbinat perfect cu nuanțele retro ale orașului, restaurante cu preparate pescărești și o faleză înaltă. Toate aceste detalii conturează un sejur de poveste, serviciile de cazare sunt demne de orașul patrimoniu UNESCO, bisericile vechi, casele din vremea Renascerii, moara de vânt și baia turcească sunt doar câteva elemente de tradiție, istorie și cultură a vechilor civilizații care au populat orașul de-a lungul timpului.

Așezarea la Marea Neagră și frumusețea datorată reliefului și poziționării geografice au pus orașul Nessebar sub diverse dominații care și-au lăsat amprenta prin diferite elemente regăsite și astăzi în estetica orașului. Grecii, Imperiul Otoman, Imperiul Roman sau cel Bizantin au lăsat urme ale culturilor lor pe străzile orașului Nessebar. Ridicat pe ruinele așezării trace Mesambria, orașul Melsa (actual Nessebar) a fost colonizat de greci în anul 510 d. Hr., care au ridicat în numele zeului Apolo un teatru și un templu, în acest loc sacru au fost bătute monede de aur din secolul III după Hr.

Orașul vechi este cunoscut sub numele de Nesebăr, Nesebyr și Nessebur, acesta are una dintre cele mai frumoase plaje de pe litoralul bulgăresc cu nisip fin și auriu, plaja este împărțită în plaja din nordul orașului, care este poziționată spre Sunny Beach și cealaltă în partea sudică a orașului. Imaginea de poveste este conturată Temperaturile sunt prietenoase, sezonul cald se întinde de

Nessebar este situat la doar 5 km de faimoasa stațiune Sunny Beach și la 100 km de orașul Varna, existând transport între ele, motiv pentru care în sezonul cald orașul este plin de turiști străini.

Marea este presărată cu bărci și vaporașe mici, micuțele porturi te încântă cu terasele și restaurantele lor ce servesc preparate pescărești, plaja te invită la o sesiune de bronz, iar golfurile micuțe ascund întâlnirile romantice. Orașul dăinuit de pace și liniște devine un loc romantic pentru cuplurile ajunse aici.

Hotelurile de aici au o arhitectură similară orașului Nessebar, cu servicii de înaltă calitate și facilități SPA, de divertisment, sportive și culinare. Orășelul vechi are vile și hoteluri cu acoperișuri de culoare roșie, cu grădini verzi presărate cu flori. Partea nouă a orașului asigură cazare în hoteluri moderne, cu design actual și mobilier confortabil.

Când vorbim despre Nessebar, obiectivele turistice sunt la tot pasul, printre ele se numară:

Moara de vant este unul dintre simbolurile orașului Nessebar, aceasta este construită în perioada Renașterii din piatra provenită de la biserica bizantină. Dispusă pe trei nivele, moara avea la primul etaj depozitul de făină, la al doilea locuia morarul, iar la ultimul se regăsesc mecanismele morii.

Zidul de vest poate fi văzul la intrare în oraș și datează din perioada bizantină, pe atunci transforma orașul într-o fortăreață de necucerit, zidurile fiind foarte înalte și întinse pe o lungime mare.

Biserica Hristos Pantocratul a fost construită în secolul XIII și este un punct de referintă pentru modul în care se decorau lăcasele de cult din aceea vreme.

Biserica Sfântul Ioan Botezătorul face parte dintr-o serie de monumente făcute după modele de lucru bizantine, fațada este făcută din moloz și piatră de râu aspect care face ca interiorul să se bucură de o acustică foarte bună.

Șirul de biserici continuă cu Biserica Sfântului Salvator, Biserica Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, Biserica Sfânta Sofia și Biserica Sfântul Ștefan.

Amfitreatrul orașului a găzdui de-a lungul timpului numeroase concerte, piese de teatru și spectacole, în timpul verii, aici încă se mai organizează astfel de evenimente.

Măreția, cultura și arhitectura orașului Nessebar te vor convinge să revi odată ce l-ai vizitat, rezerva-ți timp și mergi în vechiul oraș de la Marea Neagră.